LEREN BUITEN DE KLAS


10153272_268161950020604_1310153893_n[1]

Onze school heeft een sterke traditie op vlak van Geïntegreerde Werkperiode, afgekort als GWP. Tijdens de GWP-week trekken onze leerlingen de wereld in om ter plekke te gaan leren. Niet op schoolbanken, maar levensecht. Musea, sport, natuur: alles kan aan bod komen tijdens deze week vol afwisseling.

Daarnaast leren we op de GWP ook sociale vaardigheden aan zoals samenleven, rekening houden met elkaar, afspraken maken en zelfstandig worden. We weten uit ervaring dat een klas die terugkomt van GWP altijd een andere groep is dan de klas die we zagen vertrekken: niet alleen omwille van de nieuwe vriendschappen, maar ook door de nauwere band die er is ontstaan tussen de leerkracht en de leerlingen.

Als je al wat hebt rondgezocht naar informatie over TSO- of BSO-richtingen, dan heb je wellicht al horen praten over de “GIP”. GIP is een afkorting, die staat voor “geïntegreerde proef”.

Via de GIP krijg je de kans om een uitdagende en boeiende opdracht uit te voeren in een levensechte omgeving. Wie de richting Verzorging volgt, mag bijvoorbeeld een talentendag voor kleuters organiseren en echt met de kleuters aan de slag gaan, terwijl de leerlingen van Lichamelijke opvoeding en Sport instaan voor de organisatie van een sportevenement.

Zodra je in het zesde jaar in het TSO zit of in het zesde en zevende jaar in het BSO is de GIP de gelegenheid om te tonen wat je hebt geleerd tijdens je boeiende jaren op onze campus. We kijken daarbij niet alleen naar de kennis die je hebt opgedaan, maar ook naar de manier waarop je aan de slag gaat, hoe je communiceert en in hoeverre je klaar bent om je beroep uit te oefenen. En zoals het ook in de “echte” wereld gebeurt, zullen niet alleen onze leerkrachten je beoordelen. Wij zorgen ook voor een heuse jury met specialisten uit de regio.

Niets zo boeiend als je opgedane kennis te kunnen gebruiken in het echte leven. Net daarom kijken onze leerlingen uit de TSO- en BSO-richtingen elk jaar opnieuw uit naar hun stage.

Liesbeth, een leerling uit Verzorging, vertelt. “In het begin was ik best wel zenuwachtig: je krijgt theorie op school en maakt allerlei werkjes en opdrachten, maar zo’n echt rusthuis binnenstappen is toch wat anders. Maar alles ging wonderwel: ik rolde er geleidelijk aan in en maakte minder fouten dan ik had gedacht. Na een tijdje nam ik zelfs de taken van een zieke collega over. Dat was echt heel leuk en leerrijk. Toen die collega besloot niet meer terug te komen, bood mijn bazin me aan om na mijn studies in het rusthuis te komen werken. Ik was natuurlijk dolblij en heb ja gezegd. Ik heb er nog geen spijt van gehad.”

We hebben een hele reeks stageplaatsen, waaruit je kan kiezen. In onze studierichting Verzorging kan je aan de slag in rusthuizen, kinderopvang, instapklasjes voor peutertjes, thuiszorg. Voor de leerlingen uit de richting Gezondheids- en welzijnswetenschappen komen daar nog extra mogelijkheden bovenop, zoals diëtisten, ergotherapeuten en medische centra. De stage voor Lichamelijke opvoeding en sport kan je doen in een sportclub, sportwinkel, bij de politie of in een sportschool. Leerlingen uit Verkoop gaan in een echte winkel aan de slag of kunnen meelopen met een vertegenwoordiger. Keuze te over dus om zelf te kiezen wat het best aansluit bij je eigen interesses en dromen.

Ben je leerling van het vijfde en zesde jaar in een van onze ASO-richtingen? Dan mag je aan de slag met je eigen onderzoek. Je kan zelf op zoek gaan naar antwoorden waar je altijd al nieuwsgierig naar bent geweest. Dit is het moment bij uitstek om buiten de traditionele “vaklijntjes” te kleuren. De onderzoeksopdracht wordt immers echt jouw eigen project. Hier ben jij het die van alles bijleert aan je leerkrachten, die je natuurlijk wel begeleiden in heel het proces.