Smullen en leren op Campus Russelberg

In de richting Voeding-Verzorging leren de leerlingen alle kneepjes van het vak: van tafeldekking tot verschillende kooktechnieken. De didactische keuken en het restaurant, waar al het nodige materieel ter beschikking staat, laten de leerlingen toe om te ervaren hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.

Voor de leerlingen van Sociale en Technische Wetenschappen worden er uitgebreidere projecten op poten gezet. Zij zijn, naast het koken zelf, ook bezig met de praktische organisatie van evenementen, gaande van kostprijsberekening tot afwerking. Hier worden bovendien regelmatig leerlingen van andere richtingen bij betrokken.

Om de leeromgeving nog authentieker te maken voor de leerlingen van beide richtingen, organiseert het leerkrachtenteam regelmatig restaurantdagen voor ouders, van 7-gangenmenu’s tot moederdagetentjes. Zij komen dan proeven van de zelfgemaakte gerechten en zien hun kind ‘live’ aan het werk. Voor de leerlingen is dit spannend, maar ook heel leerrijk. Zij zijn op deze manier maximaal betrokken en de verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij henzelf.

Patrick Houben, leerkracht voeding, voegt toe: “Niet alleen ouders zijn welkom in het restaurant. Elke donderdag en vrijdag kunnen leerkrachten bij ons terecht voor een snack (versgemaakte soep, croque monsieur) of een uitgebreid 3-gangenmenu. Daarnaast maken we vier keer per jaar plaats voor alle leerlingen die willen komen smullen van de creaties van hun medeleerlingen.”